Samstag, 7. April 2012

Ιτέα-Itea


Η Ιτέα είναι παραλιακή κωμόπολη του νομού Φωκίδας και επίνειο της Άμφισσας, με πληθυσμό 4.666 κατοίκους (απογραφή 2001). Βρίσκεται στον Κρισαίο κόλπο (ή κόλπο της Ιτέας), στον Κορινθιακό. Πίσω από την πόλη απλώνεται ο Ελαιώνας της Άμφισσας, με φόντο την Γκιώνα και τον Παρνασσό πάνω στον οποίο διακρίνονται οι Δελφοί και το Χρισσό. Από την παραλία της Ιτέας κοιτώντας προς τη θάλασσα μπορεί κανείς να διακρίνει το Γαλαξίδι, ακόμα και την Πελοπόννησο.


Η πόλη έχει τη δυνατότητα με την φυσική της παρουσία, την υποδομή και ένα πλέγμα υπηρεσιών, να προσφέρει στους επισκέπτες της σύγχρονη και ξεκούραστη διαμονή. Το σχήμα της επιτρέπει να έχει επαφή με την θάλασσα από δύο πλευρές, με παραλίες όπου μπορεί κανείς να περάσει στα καθαρά νερά τους ώρες απόλαυσης και απόδρασης από την καθημερινότητα.


Οι παραλίες "Τροκαντερό" και "Μαϊάμι" βραβευμένες με "Γαλάζιες Σημαίες" συγκεντρώνουν πλήθος λουόμενων όπως και οι παραλίες του "Ξενία" και της "Ευαγγελίστριας". Υπάρχουν επίσης και άλλες όμορφες παραλίες (Βραχάκια, Άη-Γιάννης) που θα αφήσουν ικανοποιημένο και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.


Η πόλη έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και φιλοξενεί μεγάλης έκτασης διοργανώσεις, όπως τα ράλυ "Ακρόπολις" και "Ολύμπιον", κολυμβητικούς αγώνες διεθνούς εμβέλειας, συνέδρια κ.ά. Ποικίλες εκδηλώσεις - αθλητικές (μπάσκετ, κολύμπι, ποδηλασία), πολιτιστικές (Ναυτική Εβδομάδα, καρναβάλι, Ιτιώτικα Κούλουμα, συναυλίες) καθ' όλη τη διάρκεια του έτους ψυχαγωγούν κατοίκους και επισκέπτες.


Η Ιτέα, σύγχρονη, όμορφη, ζωντανή πόλη, καλεί τον επισκέπτη για άνετη διαμονή, ξεκούραση, μέρες απόλαυσης και μαγευτικά βράδια στις πλακόστρωτες παραλίες της με θέα τον Κορινθιακό Κόλπο. Στο Δήμο Ιτέας εντάχθηκαν: Η Κίρρα πόλη αρχαιότατη. Η κτίση της χάνεται στα σκοτάδια της προϊστορίας. Ανασκαφικά ευρήματα βεβαιώνουν την ύπαρξη οικισμού από το 3.000 π.Χ.
Η παράδοση θέλει ως ιδρυτές της πόλης Κρήτες εμπόρους. Η ύπαρξη της Κίρρας στους ιστορικούς χρόνους - μετά το 1100 π.Χ. - είναι αναμφισβήτητη και αναφέρεται ως πλούσια και ισχυρή πόλη. Αποτελούσε το μοναδικό σημείο πρόσβασης των Δελφών και άκμασε σαν λιμάνι της ιερής πόλης.




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen